Hartfalen

Hartfalen

Een verzwakt hart kan zijn pompfunctie minder goed uitoefenen. De aandoening kan, afhankelijk van de ernst, een grote invloed hebben levenskwaliteit. Met de juiste medicatie en het naleven van de voeding –en leefstijlregels kunnen klachten zoveel mogelijk beperkt worden.

Specifieke vragen?
Wat is hartfalen?

Het hart is een spier en werkt als een pomp, die door samen te trekken en te ontspannen het bloed doorheen het lichaam doet stromen. Bij hartfalen is het hart verzwakt en is het niet meer in staat om het bloed naar het lichaam te pompen (systolisch hartfalen) en/of zich te vullen met bloed (diastolisch hartfalen). Andere benamingen voor hartfalen zijn hartinsufficiëntie of congestief hartfalen.

Het hart slaagt er niet in het bloed goed door het lichaam te pompen. Dat betekent dat de organen en weefsels in je lichaam minder goed van bloed, en dus van voedingsstoffen en zuurstof, worden voorzien. Daardoor word je snel kortademig en moe. In het begin is vaak slechts één zijde van het hart aangetast. We spreken van chronisch hartfalen aan de linkerzijde of aan de rechterzijde. Soms blijft het hartfalen beperkt tot de rechterzijde. Dit geeft vochtophoping in de weefsels, vooral ter hoogte van je enkels en voeten, die daardoor dikker worden. Bij hartfalen aan de linkerzijde hoop het vocht zich in de longen op. Dit kan op zijn beurt kortademigheid en benauwdheid geven, dit vooral als je ligt. Chronisch hartfalen aan de linkerzijde wordt meestal snel gevolgd door hartfalen aan de rechterzijde.

Mensen met chronisch hartfalen kunnen ook plotseling acuut hartfalen krijgen. Bij acuut hartfalen is er een plotse vermindering van de pompkracht van het hart.

De klachten hiervan zijn onder andere:

  • ernstige kortademigheid;
  • piepende ademhaling;
  • hoest met roze slijm;
  • zweten;
  • bleke huid.

Acuut hartfalen is een medische noodsituatie en moet onmiddellijk in het ziekenhuis behandeld worden. Als acuut hartfalen niet behandeld wordt, kan de bloeddruk gevaarlijk laag worden, met risico op een dodelijke afloop.

Hartfalen komt vooral, maar niet uitsluitend, voor bij oudere mensen (boven de 65 jaar).

Lees meer

Lees minder

Stoppen met roken

Stoppen met roken is essentieel bij hart-en vaatziekten. Maar ook heel wat andere ziektes zoals ziekte van Crohn, alzheimer, cataract, reumathoide artritis, psoriasis en nog vele andere komen vaker voor bij rokers.
De lichamelijke ontwenningsverschijnselen van het stoppen met roken kan je onderdrukken met nicotinevervangende geneesmiddelen. Deze geven nicotine (dit is de stof die verantwoordelijk is voor de verslaving) vrij aan het lichaam. De nicotine werkt in op de nicotine-receptoren (een soort van ontvangertjes) in ons lichaam zoals sigaretten ook doen. Op deze manier verminderen deze middelen de ontwenningsverschijnselen. Ze worden meestal in een stappenplan toegepast. Zo vermindert de toegediende nicotine stap voor stap. Hierdoor daalt het aantal nicotine-receptoren geleidelijk en heb je steeds minder behoefte aan nicotine en een sigaret.
De nicotine-bevattende geneesmiddelen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen. Laat je adviseren door je apotheker!

Toon meer producten
Toon minder producten
Contactformulier
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking:
     

Nieuwe behandeling hartfalen?