Urinepotjes

Populaire productcategorieKruidenthee
Urinepotjes

Heb je een verrmoeden van een blaasontsteking dan kun je je urine laten onderzoeken op bacteriën, bloed, eiwitten en suiker.Urinepotjes behoren tot het assortiment van de apotheek. Kies bij voorkeur voor een steriel urinepotje.

Specifieke vragen?
Wat is blaasontsteking?

De blaas is de opslagplaats voor urine en zit onder in de buik. Via de urinebuis kan de urine naar buiten. Bij een blaasontsteking is de wand aan de binnenkant van de blaas ontstoken. Soms is ook de urinebuis ontstoken.

Een blaasontsteking geeft meestal pijn bij het plassen. Het kan zijn dat je vaak naar het toilet moet en dan telkens een klein beetje plast. Sommige mensen hebben aldoor het gevoel dat ze moeten plassen.

Een blaasontsteking kan een drukkend of pijnlijk gevoel in je onderbuik of in je rug veroorzaken. De urine ruikt soms onaangenaam of is troebel. Soms zit er bloed in de urine.

Bij kleine kinderen zijn huilen of koorts soms de enige verschijnselen van een blaasontsteking.

Waardoor komt het?

Een blaasontsteking ontstaat meestal door bacteriën.

Vrouwen hebben vaker blaasontsteking dan mannen, omdat vrouwen een kortere urinebuis hebben. Daardoor kunnen bacteriën van buitenaf bij vrouwen gemakkelijker de blaas binnendringen. Mensen die hun blaas niet goed kunnen leegplassen, bijvoorbeeld mannen met een vergrote prostaat of vrouwen met een verzakking, hebben meer kans op een ontsteking. Bij hen blijft er telkens een beetje urine in de blaas achter, waarin bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen.

Het is niet waarschijnlijk dat je van kou of tocht een blaasontsteking kunt krijgen.

Kan het kwaad?

Een blaasontsteking is een vervelende en pijnlijke kwaal. Over het algemeen is een blaasontsteking goed te behandelen. Bij kinderen kan de ontsteking veroorzaakt worden door een afwijking van de urinewegen. Bij mannen gaat een blaasontsteking vaak samen met een ontsteking van de prostaat.

Lees meer

Lees minder

Urinepotjes1 product

Vang de urine op bij voorkeur vers, dat wil zeggen niet eerder dan één uur vóór het inleveren.

  • Laat de eerste portie urine wegvloeien in het toilet.
  • Vang de volgende portie op zonder de straal te onderbreken en zonder de binnenkant van de urinepot (steriel, met schroefdop) met de hand aan te raken.
  • Plas dan de rest uit in het toilet.

Het bekertje goed sluiten om contaminatie en lekkage te vermijden.
Op het etiket dat je op het bekertje plakt vermeld je best je volledige naam en geboortedatum alsook datum en uur.
Het materiaal moet zo snel mogelijk aan je arts bezorgd worden. Als de urine niet direct afgeleverd kan worden, moet je deze in de koelkast (2°C – 8°C) bewaren.

URINESTAAL POTJE STER ANACLIN 125 ML 1 ST (medisch hulpmiddel)
URINESTAAL POTJE STER ANACLIN 125 ML 1 ST (medisch hulpmiddel)
URINESTAAL POTJE STER ANACLIN 125 ML 1 ST (medisch hulpmiddel) 2,96 � +
Toon meer productenToon minder producten
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking: