Slaapapneu is een soort van slaapstoornis waarbij je ademhaling gedeeltelijk verstoord of volledig geblokkeerd wordt. Er zijn twee vormen: obstructieve slaapapneu en centrale slaapapneu. Zoals het woord zelf al zegt, houdt obstructieve slaapapneu een soort blokkade of obstructie van de luchtwegen in. Centrale slaapapneu komt dan weer vanuit een stoornis in de hersenen: prikkels of stimuli die hersenen signalen geven om te ademen, vallen dan tijdelijk weg. De apneu kan ook omwille van beide redenen veroorzaakt worden en dan spreken we over een gemengde vorm van slaapapneu. Stoppen met te ademen tijdens de slaap kan iedereen al wel eens overkomen, dus we spreken van een klinische en afwijkende slaapstoornis wanneer dit 5 keer of meer per uur gebeurt, gedurende 10 seconden of langer per keer.
Slaapapneu verstoort je nachtrust dus echt wel grondig, maar vaak merk je hier 's nachts zelf weinig van. Erg luid en onderbroken (dus niet voortdurend) snurken is een typisch symptoom van slaapapneu: zelf merk je dit niet, maar als je samen slaapt met een partner zullen zij dit wel merken. Andere symptomen die je wel zelf ondervindt aan apneu manifesteren zich doorheen de dag: zware slaperigheid, concentratiestoornissen, humeurigheid, hoofdpijn, libido- of erectieproblemen ... De onmiddellijke gevolgen van deze slaapstoornis voor je dagdagelijkse levenskwaliteit zijn al impactvol genoeg, maar er zijn ook andere ernstige gevolgen, zoals een verhoogde kans op werk- en verkeersongevallen (door de vermoeidheid) én een verhoogde kans of hart- en vaatziekten. Het is dus belangrijk dat vermoedens van slaapapneu besproken en onderzocht worden met je arts, zodat er gepaste behandelingen en oplossingen gezocht kunnen worden.
Slaapapneu kan op alle leeftijden voorkomen, maar statistisch gezien treft het meer mannen en (postmenopauzale) vrouwen van middelbare leeftijd. Er zijn ook een aantal andere persoonsgebonden factoren die vaak voorkomen bij mensen met slaapapneu:
- Diabetes hebben
- Overgewicht hebben
- Een hoge bloeddruk en/of hoge cholesterol hebben
Er zijn specifieke behandelingen voor mensen met milde of ernstige slaapapneu, gaande van corrigerende mondprotheses of –beugels die de keelholte beter openhouden tot operaties en CPAP-maskers die 's nachts dienen gedragen te worden. Qua levensstijl zijn er ook een paar dingen die je best zelf onderneemt om je lichaam zo goed mogelijk te verzorgen en zo goed mogelijke slaapkansen te bieden:
- Stoppen met roken: dit kan met deskundige begeleiding van een tabakoloog en/of de gratis bereikbare hulp van Tabakstop.be (0800 111 00)
- Naar een gezond(er) lichaamsgewicht toewerken
- Meer op je zij slapen i.p.v op je rug
- Matigen met alcohol, zeker tijdens de avonduren voor het slapen gaan
- Geen slaap- of kalmeermiddelen gebruiken, maar zelf streven naar een gebalanceerd dag- en nachtritme
In de apotheek zijn we graag je eerste aanspreekpunt voor je zorgen en helpen we je graag verder met het zoeken naar gepaste oplossingen en begeleiding.